Olej kokosowy. Jakie ma właściwości?

Olej kokosowy jest szeroko reklamowany jako superfood. Unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym może mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie, jak np. wspomaganie utraty tłuszczu, zdrowie serca i funkcjonowanie mózgu.

Oto 7 popartych dowodami korzyści zdrowotnych oleju kokosowego.

1. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe

Olej kokosowy jest bogaty w pewne tłuszcze nasycone. Tłuszcze te mają inne działanie w organizmie w porównaniu z większością innych tłuszczów w diecie. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym pobudzają organizm do spalania tłuszczu i dostarczają szybkiej energii ciału i mózgowi. Podnoszą one również poziom HDL (dobrego) cholesterolu we krwi, co może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca.

2. Może poprawić zdrowie serca

Kokos jest rzadkim produktem spożywczym w świecie zachodnim, a głównymi konsumentami są osoby dbające o zdrowie. Jednak w niektórych częściach świata, kokos - który jest wypełniony olejem kokosowym - jest podstawą diety, na której ludzie prosperują od pokoleń. Na przykład, badania przeprowadzone w 1981 roku wykazały, że ludność Tokelau, łańcucha wysp na południowym Pacyfiku, pozyskiwała ponad 60% swoich kalorii z orzechów kokosowych. Naukowcy odnotowali nie tylko dobry ogólny stan zdrowia, ale również bardzo niski wskaźnik chorób serca. Mieszkańcy Kitavan w Papui Nowej Gwinei również jedzą dużo kokosów, obok bulw, owoców i ryb, i mają mało udarów i chorób serca.

3. Może wspomagać spalanie tłuszczu

Otyłość jest jedną z największych dolegliwości zdrowotnych dotykających dziś świat zachodni. Choć niektórzy uważają, że otyłość to tylko kwestia ilości spożywanych kalorii, ważne jest również źródło tych kalorii. Różne pokarmy wpływają na organizm i hormony w różny sposób. MCT zawarte w oleju kokosowym mogą zwiększyć liczbę kalorii spalanych przez organizm w porównaniu z kwasami tłuszczowymi o dłuższych łańcuchach. Jedno z badań wykazało, że spożywanie 15-30 gramów MCT dziennie zwiększyło 24-godzinny wydatek energetyczny o 5%. Jednak badania te nie dotyczyły konkretnie działania oleju kokosowego. Badały one wpływ na zdrowie MCT, z wyłączeniem kwasu laurynowego, który stanowi tylko około 14% oleju kokosowego. Należy pamiętać, że olej kokosowy jest bardzo wysokokaloryczny i może łatwo doprowadzić do przyrostu masy ciała, jeśli spożywamy go w dużych ilościach.

4. Może mieć działanie antybakteryjne

Kwas laurynowy stanowi około 50% kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym. Kiedy Twój organizm trawi kwas laurynowy, tworzy substancję zwaną monolauryną. Zarówno kwas laurynowy, jak i monolauryna mogą zabijać szkodliwe patogeny, takie jak bakterie, wirusy i grzyby. Na przykład, badania w probówkach wykazały, że substancje te pomagają zabijać bakterie Staphylococcus aureus, które powodują infekcje gronkowcowe, oraz drożdże Candida albicans, które są częstym źródłem infekcji drożdżakowych u ludzi.

Olej kokosowy

5. Może zmniejszyć głód

Jedną z interesujących cech MCT jest to, że mogą one zmniejszać uczucie głodu. Może to być związane ze sposobem, w jaki twoje ciało metabolizuje tłuszcze, ponieważ ketony mogą zmniejszać apetyt danej osoby. W jednym z badań, 6 zdrowych mężczyzn jadło różne ilości MCT i LCT. Ci, którzy jedli najwięcej MCT, jedli mniej kalorii dziennie. Inne badanie przeprowadzone na 14 zdrowych mężczyznach wykazało, że ci, którzy jedli najwięcej MCT na śniadanie, jedli mniej kalorii podczas lunchu. Badania te były małe i miały bardzo krótki okres czasu. Jeśli efekt ten utrzymywałby się przez dłuższy czas, mógłby doprowadzić do zmniejszenia masy ciała na przestrzeni kilku lat. Chociaż olej kokosowy jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł MCT, nie ma dowodów na to, że spożycie oleju kokosowego zmniejsza apetyt bardziej niż innych olejów.

6. Może zmniejszać liczbę ataków padaczki

Naukowcy badają obecnie dietę ketogeniczną, która jest bardzo niska w węglowodany i wysoka w tłuszcze, w leczeniu różnych zaburzeń. Najbardziej znanym zastosowaniem terapeutycznym tej diety jest leczenie lekoopornej padaczki u dzieci. Dieta drastycznie zmniejsza częstotliwość występowania napadów u dzieci z padaczką, nawet tych, które nie odniosły sukcesu przy stosowaniu wielu rodzajów leków. Naukowcy nie są pewni dlaczego. Zmniejszenie spożycia węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczów prowadzi do znacznie zwiększonego stężenia ketonów we krwi.

7. Może poprawić funkcjonowanie mózgu w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera jest najczęstszą przyczyną demencji. Zwykle dotyka starszych dorosłych. Choroba ta zmniejsza zdolność mózgu do wykorzystywania glukozy jako źródła energii. Naukowcy zasugerowali, że ketony mogą stanowić alternatywne źródło energii dla tych nieprawidłowo funkcjonujących komórek mózgowych, aby zmniejszyć objawy choroby Alzheimera. Autorzy badania przeprowadzonego w 2006 roku donoszą, że MCT poprawiły funkcjonowanie mózgu u osób z łagodniejszą postacią choroby Alzheimera.

Wniosek

Olej pochodzący z orzechów kokosowych ma wiele nowych korzyści dla zdrowia. Aby czerpać z niego jak najwięcej, pamiętaj, aby wybierać organiczny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, a nie jego rafinowaną wersję.

#